top of page
  • Writer's pictureJohanna Novák

Arkiminä ja työminä


Kuten jo esittelytekstissä kirjoitin, jokaisella meistä on monta roolia elämässä. Kotona olemme useimmiten omia itsejämme, ellemme sitten parisuhteessamme pidä yllä jotain kulissia. Kodin ulkopuolella saatamme peittää kasvojamme enemmän tai vähemmän suojaavalla kilvellä, jotta uskaltaisimme liikkua meille tuntemattomissakin paikoissa ja erityisesti kohdata vieraita ihmisiä turvallisesti emmekä täysin paljaana, kuten vaikkapa lapsena olemme olleet. Työpaikalla vallitsee kontekstista riippuen hyvin erilainen tilanne kuin kotona tai vapaa-ajalla. Itse olen käymässä läpi roolin muutosta ja sen hyväksymistä. Olin opiskelija, mutta kohta olen itse opiskelijoiden opettaja. En ensimmäistä kertaa, mutta ensimmäistä kertaa tässä työyhteisössä, joten minun pitää kasvaa uuteen rooliini kokemusten kautta.

Havaitsin itsestäni sen, että minun on vaikea olla mitään muuta kuin mitä olen. Vaikka minulla on monta roolia elämässä (esimerkiksi vanhempi, työntekijä, naapuri, sisko), en kuitenkaan osaa esittää mitään roolia, muuta kuin lavalla, olen vain oma itseni. Se on tietysti hyväkin asia, mutta olen myös huomannut, että esiintymisjännittäjälle tietynlaisen itsevarman roolin ottaminen voi auttaa esimerkiksi esiintymistilanteessa. Ehkä se on yksi syy, miksi ainakin itse olen kokenut hyötyneeni improvisaatioharjoituksista: opin ottamaan erilaisia rooleja myös harjoitusten ulkopuolella.

Jos siis olet useimmiten työelämässä se hiljainen kuuntelija ja myötäilijä, olisiko hyvä kokeilla muitakin rooleja? Improvisaatioharjoituksissa näitä pääsee kokeilemaan, ja niistä saatua kokemusta on voinut käyttää myös arkielämässä. Eivät ne ole ne repliikit, jotka siirtyvät harjoituksista elämään, vaan se itsevarmuus, asenne, se ryhti. Ja katsekontakti!!

Sama pätee myös ihmisiin, jotka ovat työelämässä hyvin voimakkaasti hallitsevia. Myös heille improvisaatio tarjoaa väylän oppia kuuntelemista, hyväksymistä ja kaverin tukemista, luovuutta ja heittäytymistä muidenkin ehdotuksiin kuin omiin. Jokaiselle siis jotakin!

Kuulostaa siis siltä, että improvisaatioharjoitusten jälkeen työyhteisö voi parhaassa tapauksessa olla paljon tasapainoisempi kuin ennen niitä. Se ei varmasti olisi huono juttu, vinkiksi vain kaikille tyky-toimintavastaaville (#eiollutmaksettumainos).

241 views0 comments
bottom of page